Wednesday, December 19, 2007

Blueberry Cinnamon-Burst Muffins - Muffins aux bleuets et cannelle




My kids love to start their day with an homemade treat. They really enjoy banana bread, chocolate chips muffins, poppy seeds muffins and blueberry muffins.

These muffins hit the mark. When you mix blueberry and cinnamon you cannot go wrong. This recipe is adapted from Cooking Light.

I bake a batch of bread or muffins and freeze them. In the morning they just warm one in the microwave. It's fast and healthy. Better then eating from vending machine at school.



Blueberry Cinnamon-Burst Muffins

1/4 cup flour
1/4 cup sugar
1 tablespoon ground cinnamon
3 tablespoons chilled butter, cut into small pieces
1 cup sugar
1/3 cup butter, softened
2 large eggs
2 1/2 cups flour
5 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup milk
1 1/2 cups blueberries (fresh or frozen)

Preheat oven to 400°F.

Combine 1/4 cup flour, 1/4 cup sugar and 1 tablespoon cinnamon. Cut-in 3 tablespoons butter until well mixed. Cover and chill 30 min.

Cream together 1 cup sugar and 1/3 cup butter. Beat in eggs. Combine 2 1/2 cups flour, 5 teaspoons baking powder and 1/2 teaspoons salt. Add flour mixture and milk alternately to butter mixture, beginning and ending with flour mixture. Fold in blueberry mixture and cinnamon mixture.

Spoon batter into 18 muffin cups coated with cooking spray. Bake for 18 minutes or until muffins spring back when lightly touched in center.

Adapted from Cooking Light



Quoi de plus agréable que de commencer la journée avec un bon déjeuner. Mes enfants aiment bien les muffins et pains maison. Ils aiment pain aux bananes, muffins au grains de chocolat, muffins aux graines de pavot et muffins aux bleuets.

J'essaie souvent de nouvelles recettes et celle-ci de Cooking Light a obtenu un 10/10. Avec un mélange de bleuets et cannelle on ne peut pas se tromper.




Muffins aux bleuets et cannelle

1/4 tasse farine
1/4 tasse sucre
1 c. table cannelle
3 c. table beurre, coupé en morceaux
1 tasse sucre
1/3 tasse beurre ramolli
2 oeufs
2 1/2 tasses farine
5 c. thé poudre à pâte
1/2 c. thé sel
1 tasse lait
1 1/2 tasse bleuets frais ou congelés.

Mélanger les trois premiers ingrédients. Incorporer le beurre. Bien mélanger. Mettre au réfrigérateur pour 30 min.

Préchauffer le four à 400F.

Dans un bol mettre 1 tasse de sucre et 1/3 tasse de beurre et bien mélanger. Ajouter les oeufs. Dans un autre bol mélanger la farine, la poudre à pâte et le sel. Ajouter le mélange de farine au mélange de sucre en alternant avec le lait. Ajouter les bleuets et le mélange de cannelle.

Déposer dans 18 moules à muffins. Faire cuire à 400F pendant environ 18 min.

2 comments:

Mijo said...

J'ai mis des mûres à la place et le mélange à la cannelle, je l'ai saupoudré au-dessus des muffins.

Une belle couche bien croquante.

Excellente recette.

La Cuisine d'Helene said...

Merci, ils sont très bons. Bonne idée les mures.